COVID19

Formats alternatius per pal·liar els efectes del COVID19

“No és l’espècie més forta, la que sobreviu, ni tampoc la més intel·ligent. És la que respon millor al canvi.” -Charles Darwin.

Fa uns dies, Les Anxovetes ens vam reunir per tal de buscar alternatives a la situació d’excepcionalitat en la qual ens trobem. Mireu que concentrats i concentrades estàvem!

Anxoreunió COVID19

I és que en aquests moments, el futur es fa difícil de dibuixar i tots ens trobem caminant a les palpentes, sense saber com actuar. Però, malgrat la incertesa dels propers mesos, ens cal seguir endavant, i reinventar-nos i adaptar-nos a les dificultats que puguin anar sortint.

Esperem sincerament que la cantada d’havaneres que oferim de forma presencial es pugui dur a terme amb normalitat en la mesura del possible. Però si no és així, i si no es pogués posposar l’actuació a una nova data d’aquest any, Les Anxovetes us oferim tres formats alternatius a la cantada d’havaneres presencial (repetim: sempre en cas que aquesta no es pugui realitzar amb normalitat o no es pugui posposar). Aquests formats alternatius procuren encaixar més fàcilment amb les mesures que d’ara endavant s’hauran de prendre per tal d’evitar la propagació del virus.

Els tres formats alternatius

Formats alternatius Les Anxovetes

Més informació:

Amb aquest format no necessitem cap escenari, ja que és un format mòbil que porta les havaneres a diferents racons del municipi, a mode de cercavila. Es pot dur a terme de manera més fragmentada (per exemple, fer 2-3 cançons a cada carrer, fins a un màxim de 7 ò 8 carrers) o bé en blocs una mica més llargs (fer 5-6 cançons a cada plaça o carrer, fins a un màxim de tres ubicacions diferents).

Aquesta proposta es desenvoluparia de la següent manera:

 • Arribem al vostre municipi amb la furgoneta, ja adaptada prèviament, proveïda de quatre altaveus instal·lats al sostre -dos als costats i dos al davant i al darrere-, per tal que el so arribi a tothom.
 • Parem amb la furgoneta en algun punt estratègic (al mig del carrer, en un racó de plaça…), baixem de la furgoneta i interpretem les cançons a peu de carrer. Els cinc músics disposem de material tècnic sense fils per poder-nos moure lliurement per l’espai.

Format cercavila Les Anxovetes   havaneres itinerants, concert itinerant, música itinerant

Amb aquest format, el que es pretén és:

 • Evitar aglomeracions en una sola ubicació del poble (el públic queda repartit en diferents espais).
 • Arribar a persones que, per la raó que sigui, no puguin sortir de casa o bé prefereixin seguir amb el confinament a mode de precaució (pensem principalment en persones grans, malaltes o dependents, que vegin arriscat sortir al carrer quan encara hi ha risc d’infecció pel virus). Aquestes persones podrien escoltar-nos des dels seus balcons, finestres o terrasses.
 • Arribar a nous públics, els quals, si s’haguessin de desplaçar expressament per assistir a la cantada d’havaneres, potser no ho farien.

Aquest format és pràcticament el mateix que el d’una cantada en directe -la cantada tal com s’ha fet sempre-, de manera que es necessita un escenari, una presa de corrent a prop, cadires pel públic, etc. 

El valor afegit és que, amb aquesta nova proposta, instal·lem una vídeocàmera que enregistra tota l’actuació, la qual emetem en directe a través d’un capturador de càmera i d’un software que ens permet oferir la retransmissió del concert en directe de la manera més òptima possible. El contacte i interacció amb el públic es pot fer a través d’un xat.

Cal destacar que per a accedir a veure la transmissió és tan fàcil com entrar al YouTube -som conscients que sovint el públic assistent a les cantades d’havaneres tenen una edat avançada i que possiblement no estan del tot avesats a les noves tecnologies. No es necessita, per tant, disposar de cap compte d’Instagram, ni Facebook ni cap xarxa social. Senzillament clicar a l’enllaç del YouTube que nosaltres proporcionem i gaudir de la cantada.

L’emissió online no està oberta a tothom, sinó que només hi poden accedir les persones a qui se’ls ha facilitat l’enllaç (és a dir, els habitants del vostre poble o ciutat). Per dur-ho a terme, l’Ajuntament o entitat hauria de proporcionar l’enllaç a través dels seus canals propis (pàgina web i xarxes socials, correu electrònic, bustiatge, etc.). També hi hauria la possibilitat que la ràdio i la televisió locals, en cas que n’hi hagi, poguessin agafar la nostra emissió online i la fessin arribar al poble com una altra via de comunicació per a totes aquelles persones que no sàpiguen o que no es puguin connectar a YouTube.

Amb aquest format, el que es pretén és:

 • Que en el cas que s’hagi de restringir l’aforament del lloc de l’actuació, es pugui oferir una alternativa a les persones que s’han quedat fora.
 • Evitar aglomeracions en una sola ubicació del poble (el públic queda repartit entre la ubicació presencial i l’emissió online des de les seves respectives cases).
 • Arribar a persones que, per la raó que sigui, no puguin sortir de casa o bé prefereixin seguir amb el confinament a mode de precaució.
 • Arribar a nous públics, els quals de manera presencial potser no tindrien intenció d’assistir a la cantada d’havaneres.

Aquesta tercera i última proposta que us oferim consisteix en una retransmissió 100% online de la nostra cantada d’havaneres. És a dir, no ens desplacem físicament al vostre poble o ciutat, sinó que duem a terme el concert des de la masia Can Pont, al poble de Llambilles. Des d’aquesta ubicació podem oferir un concert tant a l’exterior com a l’interior. 

El funcionament de la retransmissió online és el mateix que el del format que acabem de comentar, amb l’única diferència que, en aquest cas, nosaltres no tenim públic físic; no hi ha ningú presencialment. Hi hauria l’opció que l’emissió fos privada, exclusiva pels habitants del vostre poble o ciutat.

Les Anxovetes concert online

Amb aquest format, el que es pretén és:

 • Que en un cas extrem de sentir-vos obligats a anul·lar la programació, pugueu oferir almenys una versió online de la nostra actuació als habitants.
 • Reduir el cost de la contractació, ja que, al no haver-nos de desplaçar, i donat que l’experiència online no es pot equiparar a l’experiència presencial, el preu de l’actuació es veuria reduït.
 • Arribar a persones que, per la raó que sigui, no puguin sortir de casa o bé prefereixin seguir amb el confinament a mode de precaució.
 • Arribar a nous públics, els quals de manera presencial potser no tindrien intenció d’assistir a la cantada d’havaneres.